Aktiviteter

UT I NATUREN – 5 TURTIPS I BYKLE/NÆROMRÅDER

Byklestigen – ca. 1 km (en vei)

5 km sør fra Bykle Hotell Byklestigen var et særdeles vanskelig og farlig parti på veien mellom Valle og Bykle. I dag går riksvei 9 i tunnel under Byklestigen. Den er nevnt for første gang i 1770, og var fram til 1879 den eneste veien til og fra Bykle fra sør. Den er ca. 1 km lang (én vei), går opp fjellsiden og var svært farefull å gå i gamle dager. I dag er Byklestigen restaurert og går delvis i trapper. Det finnes illustrerte informasjonsskilt underveis, og severdigheten står skiltet fra RV 9. Byklestigen er åpen hele året, men er ikke å anbefale når det er snø og is. Turen tar ca. 45 minutter tur/retur. 

LYSLØYPA I BYKLE 5,5KM – rett bak Bykle Hotell

Ljosløypa i Bykle er ei fin rundløype – både til fots om sommaren og på ski om vinteren. Ho startar bak legekontoret i Bykle. Her er det òg parkeringsplass. Løypa går på godt opparbeidd grusveg heile vegen rundt og er enkel å gå, men det er nokon bratte bakkar. Turen kan syklast og gåast med barnevogn. På det høgste punktet på vegen er det fin utsikt vestover Støyledalen og det oppdemte Botsvatn. Herfrå går det ein umerkt og svak sti til toppen av Jarekollen, der det er flott utsikt over Bykle. Turen anbefalast å gå med klokka.

BERDALSBRU TURISTHYTTE i Setesdal Austhei, mellom Bykle og Hovden, og eies av Aust-Agder Turistforening.

Hytta ligger 1000 moh. og om lag 6 km fra Berdalsbru ved RV9. Den er selvbetjent og har sengeplass til 18 personer, fordelt på hovedhytte og sikringsbu. Terrenget er lett å gå i, uten store motbakker. Det er kun de siste 200 meterne som har markant stigning. Etter vandring gjennom skog og myr ankommer du hytta, som ligger over tregrensen, og du blir belønnet med en storslagen utsikt vestover.
Til fots til Berdalsbu
Ved stiens startsted, øverst i Berdalen, er det parkeringsplass med et begrenset antall plasser. Herfra er det rødmerket løype i skogsterreng og over myrområder. Du bør påregne å bli våt på beina, ettersom det er mange myrlente partier. Fra parkering til hytta regnes ca. 2 timer i normalt turtempo. Ved hytta er det sti videre nordover til Tjørnbrotbu og sørover til Bjørnevasshytta. Til begge disse hyttene estimeres det ca. 5 timers gange.

GLOPPEFOSS, ein av dei høgste fossane i Setesdal.

Frå Rv9 går det turveg heilt inn til fossen, stien startar om lag 9 km nord for Valle sentrum, like nord for Lunden Camping.. Få med deg denne storarta naturopplevinga. Gloppefoss er ein av dei høgste fossane i Setesdal. Vassføringa er stor heile sommarhalvåret. Vi kan såleis garantere at fossen er sjåverdig i turkeperiodar også.
Frå RV 9. er det merka tursti inn Veiåjuvet til Gloppefoss. Det er storslagen natur med høge fjell på båe sider. I dalbotnen renn elva Veiåne. Det tek om lag 2 timar å gå inn til fossen. Ein skal krysse elva fleire gonger, og normalt er det ikkje problematisk, då elva ikkje er djup. Etter langvarig regnvêr aukar vassføringa kraftig, og ein lyt vurdere om kryssing av elva er trygt. Ved normale vêrtilhøve høver turen godt for familiar med born.
Parkering skal skje ved riksveg 9. Fyrste del av turen går på god grusveg. Frå snuplassen går ein vidare på god traktorveg. Vegen fylgjer vassdraget innover Veiåjuvet, og det er ein storarta naturoppleving. I elva kan du fleire stader sjå spor etter beveren sitt arbeid, og kan hende ser du elg i skogen. Det er ikkje hytter eller hus i området. Du treng ikkje kart for å ta turen, då vegen er lett å finne og fylgjer dalføret og vassdraget.

RYGNESTAD RUNDTUR 2,5KM – ca. 20KM sør fra Bykle Hotell

Rygnestad/Flateland er eit av 20 utvalde nasjonale kulturlandskapsområda i landet. Oppe i bakken ligg Rygnestadtunet, ein del av Setesdalsmuseet. Dette er eit originalt gardstun som vert rekna som eit av dei mest særmerkte museum i landet. Turstien går nær to gardstun og vi ber deg ta omsyn og halde deg på stien. Lukk grinder du opnar undervegs. Nordigard Rygnestad er første gardstun du passerar. Vidare kjem du forbi Åreholtet før stien svingar seg gjennom idyllisk skogsterreng til Årstog.
Herifrå følgjer stien lokalvegen attende til startpunktet, turen tar ca. 30 min. God tur!

HUSKE FJELLVETTREGLENE NÅR DU SKAL PÅ TUR I FJELLET:
Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner.

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2. Tilpass turen etter evne og forhold.
3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

DETTE ER LURT Å HA MED SEG I SEKKEN:
– Vind/vanntett tøy
– Mat/drikke
– Sjokolade/energibar
– Førstehjelpsutstyr (husk gnagsårplaster)
– Kart (og kompass)
– Pose til avfall
– Toalettpapir
Bykle Hotell

Hos oss er du alltid velkommen

FØLG OSS!

KONTAKT

Mobil: 37 93 89 99

Epost: post@byklehotell.no

ÅPNINGSTIDER

Ukedager: 15:00 - 21:00

Lørdag: 15:00 - 21:00

Søndag: 13:00 - 18:00

(Åpningstidene varierer i lavsesong, ta kontakt for mer info)